Kelner

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU:

  • komunikatywność,
  • spostrzegawczość,
  • kreatywność,
  • cierpliwość,
  • życzliwość i otwartość,
  • umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu,
  • subtelnosć,
  • dokładność,
  • odpornosć emocjonalna,
  • elastyczność i otwartość na zmiany,
  • gotowość do ciągłej nauki,
  • wysoka kultura osobista,
  • podzielność uwagi,
  • samodzielność,
  • poczucie humoru,
  • gotowość do pracy w szybkim tempie,
  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej,
  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny,
  • zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia,
  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych.

WARUNKI PRACY

Będziesz pracować:

  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo,
  • w bezpośrednim kontakcie z ludźmi,
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfikacji, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczenia świąt),
  • w pomieszczeniu zamkniętym, czasem na zewnątrz (ogórdki, imprezy plenerowe).

MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE:

Możesz pracować między innymi:

  • w restauracjach,
  • w zakładach gastronomicznych,
  • w hotelach,
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
  • w firmach kateringowych,
  • podczas imprez okolicznościowych, we własnej firmie.