Kucharz

 kucharz1

PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU:

  • komunikatywność;
  • spostrzegawczość;
  • kreatywność;
  • cierpliwość;
  • subtelność;
  • dokładność;
  • elastyczność i otwartość na zmiany;
  • gotowość do ciągłej nauki;
  • wysoka kultura osobista;
  • samodzielność;
  • podzielność uwagi;
  • gotowość do pracy w szybkim tempie;
  • łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej;
  • wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny;
  • zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia;
  • gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych.

WARUNKI PRACY:

Będziesz pracować:

  • przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo;
  • ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych;
  • w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe);
  • przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną;
  • często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi;
  • mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)

MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE

Możesz pracować między innymi:

  • w restauracjach;
  • w zakładach gastronomicznych;
  • w hotelach;
  • w kawiarniach, pubach, dyskotekach
  • w firmach cateringowych;
  • podczas imprez okolicznościowych;
  • we własnej firmie.