Kucharz
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU:
- komunikatywność;
- spostrzegawczość;
- kreatywność;
- cierpliwość;
- subtelność;
- dokładność;
- elastyczność i otwartość na zmiany;
- gotowość do ciągłej nauki;
- wysoka kultura osobista;
- samodzielność;
- podzielność uwagi;
- gotowość do pracy w szybkim tempie;
- łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej;
- wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny;
- zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia;
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych.
WARUNKI PRACY:
Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo;
- ręcznie i mechanicznie z zastosowaniem odpowiednich narzędzi i urządzeń do obróbki produktów spożywczych;
- w pomieszczeniu zamkniętym, w wysokich temperaturach i przy dużej wilgotności, czasem na zewnątrz (ogródki, imprezy plenerowe);
- przy oświetleniu dziennym i sztucznym oraz w miejscach z wyciągową instalacją wentylacyjną;
- często w bezpośrednim kontakcie z ludźmi;
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfiki, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczania świąt)
MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE
Możesz pracować między innymi:
- w restauracjach;
- w zakładach gastronomicznych;
- w hotelach;
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach
- w firmach cateringowych;
- podczas imprez okolicznościowych;
- we własnej firmie.