Kelner
PREDYSPOZYCJE DO WYKONYWANIA ZAWODU:
- komunikatywność,
- spostrzegawczość,
- kreatywność,
- cierpliwość,
- życzliwość i otwartość,
- umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu,
- subtelnosć,
- dokładność,
- odpornosć emocjonalna,
- elastyczność i otwartość na zmiany,
- gotowość do ciągłej nauki,
- wysoka kultura osobista,
- podzielność uwagi,
- samodzielność,
- poczucie humoru,
- gotowość do pracy w szybkim tempie,
- łatwość przechodzenia z jednej czynności do drugiej,
- wytrzymałość na długotrwały wysiłek fizyczny,
- zdolność radzenia sobie z emocjami klientów i presją otoczenia,
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych.
WARUNKI PRACY
Będziesz pracować:
- przeważnie indywidualnie, ale również zespołowo,
- w bezpośrednim kontakcie z ludźmi,
- mając nienormowany czas pracy zależny od jej specyfikacji, o każdej porze dnia i w każdy dzień (czasem bez wykluczenia świąt),
- w pomieszczeniu zamkniętym, czasem na zewnątrz (ogórdki, imprezy plenerowe).
MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE:
Możesz pracować między innymi:
- w restauracjach,
- w zakładach gastronomicznych,
- w hotelach,
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
- w firmach kateringowych,
- podczas imprez okolicznościowych, we własnej firmie.