I Międzynarodowy Konkurs Kulinarny w OHP

20170329 122155 HDRW dniu 29 marca 2017 roku w Europejskim Centrum Kształcenia i Wychowania w Roskoszy odbył się I Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny „Jarskie Podlasie”. Konkurs przeznaczony był dla uczniów uczących się na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej. W konkursie wzięli udział uczniowie ze wszystkich szkół zawodowych w Białej Podlaskiej, drużyna Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP oraz reprezentacja Koledżu Handlowego w Brześciu na Białorusi.

Główną ideą Międzynarodowego Konkursu było promowanie i kultywowanie regionalnych, tradycyjnych potraw jarskich. Ponadto uczniowie mieli okazję do rozwoju swoich zainteresowań zawodowych, pobudzenia kreatywności i pomysłowości oraz indywidualnej oceny swoich umiejętności, a wszystko to okraszone szczyptą mobilizującej rywalizacji. Udział w konkursie przyniósł uczestnikom możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów oraz wyłonienie ukrytych talentów w dziedzinie sztuki kulinarnej. Jest to też świetna okazja do integracji szkół o tym samym profilu kształcenia.

Jury w składzie:

Iwona Zawadzka – zastępca Dyrektora Zespołu Szkół nr 1 w Białej Podlaskiej

Katarzyna Skawińska - firma „Rota”

Zbysław Chomiuk - firma „TRIOMIX”

Karol Sudewicz - Dyrektor Europejskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP wyłoniło zwycięzców konkursu.

Pierwsze miejsce zdobyły uczennice naszej szkoły Katarzyna Sawczuk oraz Karolina Olszewska. Dziewczęta przygotowały pierogi z ciasta drożdżowego z surówką z marchwi oraz muffinki z nadzieniem warzywnym. Serdecznie im gratulujemy wygranej!!!